

## SMP Members' Roundtable Zoom Meeting with Fiona Ritchie, Malawi Development Director, UK FCDO AGENDA

## Thursday 29<sup>th</sup> April 2021 2pm – 3.30 (UK time) / 3pm – 4.30 (Malawi time)

Full event details HERE

## Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/85105742696

UK	Malawi	Item	Speaking
Time	Time		
14.00	15.00	Welcome (2 mins)	David Hope-Jones SMP, Chief Executive
		Agenda and aims for meeting; tech; introductions by chatbox	Sivir, enter Executive
14.02	15.02	Address by Fiona Ritchie(10 mins)	Fiona Ritchie,
		Including: Personal reflections coming to post; opportunities and	FCDO Development Director
		priorities in Malawi; FCDO's wider strategy; implications of FCO-DFID	Director
		merge; and initial reflections on Scotland's links with Malawi.	
14.12	15.12	Summary briefing from the Scotland Malawi Partnership(5 mins)	David Hope-Jones
		Quick summary of upcoming priorities as a network	SMP, Chief Executive
14.17	15.17	Summary briefing from the Malawi Scotland Partnership(5 mins)	Stella Masangano, MaSP Chief Executive
		Quick summary of upcoming priorities as a network	Mase chief Executive
14.22	15.22	Micro-briefings from SMP Members (25 mins)	12 SMP Members
		A dozen 90-second micro-case studies showing the breadth and energy of Scotland-Malawi links	
		<ul> <li><u>Education:</u></li> <li>Higher Education: Tracy Morse, University of Strathclyde</li> <li>Primary &amp; Secondary Education: Lucy Hunot, Link Education International</li> </ul>	
		Health:         -       Institutional Links: Paul Garside, University of Glasgow         -       Epidemiology: Mia Crampin, University of Glasgow	
		NGOs: - Large NGO: Mercy Masoo, WaterAid (tbc) - Small NGO: James Gondwe, Centre for Youth and Development	
		<u>Faith-based:</u> - Church of Scotland: Jennie Chinembiri <u>(tbc)</u> - Community Faith Link - Mike Beresford, Zambesi Mission	

		Business:         -       Tourism and sport - Dominic Webb, Orbis Expeditions         -       Investment - Robert Anderson, African Lakes Company         Diaspora:       -         -       Energy: Tione Mtalimanja, Blait Power Ltd         -       Forestry: Henry Kadzuwa, University of Edinburgh, Forestry (tbc)	
14.47	15.47	Quick questions for speakers: (10 min	15)
		Time for Fiona to ask any questions/comments of micro-case studies	
14.57	15.57	Structured Discussions: (15 min	
		Discussions around:	FCDO Development
			Director
		- How best to support and amplify Malawi at COP26	
		- How to support closer working between FCDO and SMP	With input from members
45.40	46.42	- Implications of cut to 0.7% and DFID-FCO merger	
15.12	16.12	Open Q&A: (15 min	ns) Open to all
		Completely open Q&A for quick questions on subjects not yet covere	d
15.27	16.27	Summary and next steps: (3 mir	s) David Hope-Jones
			SMP, Chief Executive
1		Summary of key points, agreement of next steps, and thanks to all	
15.30	16.30	Formal Meeting Closes	
15.30	16.30	Informal chat for those who wish to: (up to 30 min	<i>Anyone that wants to</i>
		[We find that it can be nice to have time for a wee chat and networki	na
		after the formal meeting, ends – just as we would, over a coffee, if we	5
		were meeting face to face. No expectation anyone stays, and we'll	
		manage practicalities based on how many do – but an open space to	
		say anything you maybe didn't get a chance to in the formal meeting,	